Från 2019

.

Verksamhetsberättelse för  2019



VFS startade upp sin verksamhet med årsmöte på Redbergsskolan lördagen den 23:e februari klockan 13.00.  Årsmötet inleddes med lunch och utdelning av årets ”Vinterpenna”. I år fick Leif Svensson årets vinterpenna för sina två böcker om ”Nanda”, Leif Svensson är VFS kandidat. För vår kamratförening GSS fick Raoul André pennan för sin bok ”Med mina ögon” där han samlat sina artiklar ur Östgötakorrespondenten. En sedvanligt god träff med glada författare och trevliga samtal. Årsmötet avlöpte i god ordning och protokoll finns för den mer vetgirige.

 

VFS har under verksamhetsåret haft sju ordinarie styrelsemöten där planering och rapportering för verksamheten och föreningens ekonomi avhandlats.

 

Söndagen den 31:e mars besökte medlemmar i VFS Röhsska muséet för att samla intryck ur deras utställningar. Där fanns verkligen något för alla att förundra sig över. Efter ett par timmar samlades vi i caféet och diskuterade våra intryck.

 

Arbetet med föreningens projekt ”Unga Skrivare” har pågått en stor del av året och det är mycket nedlagt arbete på denna tävling för ungdomar.

Prisutdelningen för läsåret 2018-2019 års tävling ägde rum den 5:e April på Redbergsteatern. Trots att det är ett stort och slitsamt uppdrag i föreningen, så blir prisutdelningen med glada och trevliga ungdomar tillsammans med stolta föräldrar och viktiga lärare en stor fest. Så länge vi får bidrag från sponsorer och har personer som kan driva arbetet kan tävlingen fortsätta.

Ungdomarna finns där och det är bra för dem att skriva ner sina tankar och bra för andra att få lyssna till dem. För vinnarna är det dessutom en chans att stå på scen. Kanske är någon en viktig författare en dag.

 

Den 28:e april diskuterade vi boken ”Den stora utställningen” av Marie Hermanson. Vibeke Carlander berättade om sin bok i samma ämne, ”Göteborgsutställningen 1923” där hon var en av författarna. Vi valde ”Bokhandeln på Riverside Drive'” av Frida Skybäck till nästa bokcirkelsbok.

 

 

 

Den 25:e maj kunde tiotalet medlemmar samla sig för uppläsningar i Botaniska trädgården. Det var en stor dag, vi fick förundra oss över flera blommande näsduksträd. Solen sken och vi samlades på en avskild plats i ”den litterära trädgården” och njöt av varandras uppläsningar.

 

Den 10:e juni kunde medlemmar gå på teater. ”Påklädaren” med en ensemble från Dramaten i Stockholm som gjorde en minnesvärd föreställning.

”Påklädaren” utspelar sig i London mitt under brinnande krig på 1940-talet. En verkligt fin föreställning.

 

Den 29:e juni var det dags för föreningens sedvanliga skärgårdstur.

I år blev det med den gamla skärgårdsångaren Bohuslän till Marstrand.

Också en solig sommardag under blå himmel. Dryga tiotalet resenärer satt och diskuterade i en gammal salong ombord medan den gamla ångmaskinen stånkade på nerifrån de undre regionerna av båten. Att det var gammal teknik som gällde fick en av föreningens medlemmar erfara då hon köpt en SMS biljett. Hon blev genast ställd åt sidan, för sådana moderniteter var inte prioriterade i det gamla Ångbåtssällskapet. Allt löste sig till slut och även den ”moderna” fick komma ombord.

 

Den 1:e september guidade Tom Shulevitz om det ”judiska Göteborg”.

En fantastisk upplevelse med en kunnig guide som verkligen kunde stryka under hur viktiga och hur duktiga många judiska familjer varit för Göteborgs utveckling. Gruppen var riktigt trött när vi avslutade promenaden framför Raoul Wallenbergs monument i Haga. Den intellektuella tankesfären i Göteborg, dit vår förening vill räkna sig, har stor respekt för den judiska befolkningen i Göteborg både bakåt och framåt. En fantastisk dag med många platser i Göteborg.

 

Den 21:e till den 22:e september begav sig tolv medlemmar till Nora. Temat för resan var Dagmar Lange eller Maria Lang som hon kallade sig.

Trots flera byten, höll tidtabellen för våra anslutningstider. En helt igenom godkänd tågresa från Göteborg till Örebro och därifrån med buss till Nora, en av sveriges tre städer av trä. Vårt mål var ”Lilla Hotellet i Nora” där Peter och Peter och Pin tog emot oss. Ett fantastiskt litet hotell. En mordvandring med Ove Hoffner, Maria Langs systerson, i den lilla staden Skoga, som var Maria Langs namn på staden Nora var beställd.

På lördag eftermiddag hämtade han gruppen på hotellet och ledde sedan med teater, liv och lust denna på Maria Langs stigar och hemska mord … Promenaden avslutades med en bagageluckeförsäljning av böcker av henne. Dagmar Lange vilar sedan år 1991 på kyrkogården utanför kyrkan i Nora. Han, systersonen, hade mycket att berätta om sin moster som hade en stark personlighet. Promenaden avslutades vid Bryggerikrogen för middag.

Riktigt god mat i en trevlig miljö. Programmet innehöll också skriv- och lästid och egna upplevelser i den lilla staden.

 

Den 27:e oktober diskuterade vi ”Bokhandeln på Riverside Drive” och väljer boken ”Vi är alla helt utom oss” av Karen Joy Fowler som nästa bokcirkelbok.

 

Den 23:e november kom ”Naturstig” (Stig Fredriksson) till Redbergsskolans sal 18 för att berätta för oss om sina böcker och naturen i Slottskogen. Stig är en mycket naturkunnig föreläsare och den här träffen var välbesökt och intressant. Han sålde också sina fina små böcker vid det här tillfället.

Stig Fredriksson är lärare till yrket och det han inte kan om vår omgivning är inte värt att veta.

 

Den 14:e december träffades vi för ”Glögg & Poesi” på Redbergsskolan.

Deltagarna hade blivit anmodade att ta med en dikt som dom gillar. Vi har julmusik på trumpet och uppläsningar. Bland annat ”Tomten” av Viktor Rydberg.

 

Därmed har det litterära och kunskapsberikande året 2019 redovisats och kan förhoppningsvis läggas till vars och ens minne som deltagit. I alla fall kan jag som ordförande för VFS skriva under på att vi haft ett fantastiskt år i föreningen. Jag hoppas att fler vill bidra till verksamheten nästa år. Det är en ambition att hålla hög kvalitet och bildande aktiviteter. Väl mött under kommande år!

 

För VFS, den 31/12 2019

Ingegerd Granat

Ordförande.