Vi har ett nära samarbete med SV Göteborg och SV-regionen i Uddevalla.
Författarluncher
Den 12 augusti med Margareta Söderström.
En skoldag
För att travestera den stora Selma Lagerlöf ”Änligen stod prästen i predikstolen” så kan vi med värme och kärleksfull sympati förmedla att: Äntligen stod “Margareta Söderström” i katedern igen!
Det var på lördagen den 12:e augusti som hon fylld av berättarlust, med utgångspunkt från Sixten Västgöta Bengtssons kulturella gärning i Västgötabygden får den gamla skolsalen på Redbergsskolan att fyllas av bygdeoriginal, sedan länge borta ur livets dimension, men som berättar om sina dagar, sina väsentligheter och sina livsförutsättningar. Sixten Bengtssons landsbygdsforskning är värd långt mer utrymme och uppmärksamhet än vad till och med en hängiven dotter som generöst delar med sig av hans gärning kan ge. Ett stort tack till Margareta för en levande och fantastisk lördagsförmiddag.
Kanske passar det med ett litet PS ur Västgöta-Bengtssons roligaste historier:
De nygifta hade varit ifrån varandra en hel dag. På kvällen träffades de dock igen. Mellan pussarna viskade de kärlekens ord:
-Älskling, har du hatt rolit mens du va borte?
-Nää ente ett enda färn, jak bara tänkte på däk.
Om man har tur kan man hitta böcker av Västgöta-Bengtsson på antikvariat och på nätet. Värt att försöka!
Den 2 september med Lisbet Ahnoff
Den 2:a september samlades 23 förväntansfulla medlemmar och deras vänner i sal 17 på Redbergsskolan för att få lyssna till historien om Tore Ahnoffs konstnärsliv. Alla styrkte sig med en göteborgsk räkmacka för att göra Lisbet Ahnoffs berättelse rättvisa.
Tore Ahnoff föddes 1917 i Helsingborg och slutade sina dagar i Göteborg 2016.
Han verkade som målare, tecknare och grafiker. Han debuterade med en separatutsällning på Lorensbergs konstsalong 1946. Därefter deltog han i många namnkunniga utställningar och sammanhang. Vi kan lätt inse att Lisbet haft att göra när hon redigerat och innehållsbestämt den fina boken.
I Göteborg finns två mycket påtagliga bevis för Tore Ahnoffs konstnärsskap. Ta gärna en tur till Guldhedstornet och bese målningarna över fönstren på caféet. Ett guldkorn att ta till sig året runt.
Vill man hellre rikta blicken mot golvet kan man bege sig till: Arbets- och miljömedicin som är beläget på Medicinargatan 16A. “Non Nocere” -ett ovanligt golv. Denna byggnad uppfördes 1969-70.
Tore Ahnoffs liv finns tillsammans med rika illustrationer ur hans konstnärsskap i boken “Tore Ahnoff – ett konstnärsliv” med dottern Lisbet Ahnoff som redaktör. En mycket inspirerande och färgglad bok där konstnären presenteras i alla sina konstarter.
Köp gärna boken och slå dej till ro … Njut!
Den 21 oktober med Leif Svensson.
Leif Svensson berättar om sin bok Nanda
Det är lunchtid och färdigförpackade påsar med 350 gram räkor, grönsallad och bröd står det på menyn innan Leif Svensson får berätta om sin mormor. Till slut är allt skalat och uppätet och vi är mycket spända på vad vi skall få höra. Några har läst boken och idel lovord susar i det allmänna samtalet innan Leif börjar sin berättelse.
Leif inleder med sina egna minnen av sin mormor som han besökte om somrarna som liten i torpet på Öland där hon slagit sig ner efter alla sina äventyr till sjöss. Det framgår att Leif är en trogen och intresserad lyssnare.
När kärleken slår fel för den unga Nanda tvingas hon söka sin försörjning på ett hotell i Stockholm. Efter en tid blir hon rekommenderad av en väninna att söka hyra som kocka på lastfartygen. Detta gjorde hon.
Hon seglade runt om i ett förkrigseuropa och fortsatte på Nordsjön under första världskriget. Hon levde ett farofyllt liv till sjöss i en mansdominerad värld. En gång har hon till och med blivit spolad över bord och på ett fantastiskt sätt blivit tillbakaspolad. Det var ett av tillfällena som hon hörde rösten av en högre makt.
Det var underbart att lyssna till Leifs mjuka, varma berättelse om sin mormor från en tid runt förra sekelskiftet. Historien om Nanda är autentisk och en mycket tidstrogen och sannolik roman om verkliga människor i svåra omständigheter. Leif skildrar utsattheten i ett samhälle utan sociala förmåner på ett mycket fint sätt som pekar på både goda och onda människor bland vanligt folk.
Efter en väldigt väl spenderad lördagseftermiddag är det bara att tacka Leif Svensson för att han skrev sin fina, välskrivna bok om sin mormor Nanda.
Copyright © Västsvenska författarsällskapet All Rights Reserved