Vi har ett nära samarbete med SV Göteborg och SV-regionen i Uddevalla.
Uppläsardag hos VFS våren 2015
Lasse Granat Christin Granat Åsa-Lena Hjelm
Våren var temat för årets uppläsardag hos VFS, men våren verkade ha kommit av sig lite. Det regnade och var göteborgsgrått ute. Vi bänkade oss på Redbergs-skolan för att lyssna på "sagor för vuxna". Medlemmar från VFS hade skickat in bidrag - poesi och korta noveller. Men först måste vårstämningen infinna sig!
Christin Granat spelade vårliga melodier först på blockflöjt, senare på trumpet - och glömska av det gråmulna därute gled vi in i en magisk vårstämning..
Staffan Svensson från Göteborgs Skrivarsällskap inledde med en egen dikt, inspirerad av 1500-tals-essäisten Michel de Montaigne.
Dagen till ära var skådespelerskan Åsa-Lena Hjelm, Göteborgs stadsteater, inbjuden. Tillsammans med Lasse Granat läste hon upp bidragen. Någon av bidragsgivarna sa: "Det är skillnad att läsa själv och att höra sitt alster uppläst av någon som är van att läsa. Det lyfter"
Åsa-Lenas behagliga altröst och Lasses speciella basröst gav nerv åt föreställningen.
Det var ett stort spektrum mellan de inledande ljusa skira vårdikter, som Åsa-Lena läste och Lasses tolkning av den råbarkade dansk, som förföljde svensken Oscar i Vasaloppet.
Åsa-Lena läste:
Vårdiktsviter av Inger Stockman och Lisbeth Johansson
"Vår" av Gerd Granung
"En dröm om våren" av Ingegerd Granat
"Vårnatt" av Eva Persson
"Vem var hon" av Eyvor Johansson
Lasse läste:
"En vår, vad är det? av Inger Bertilsson.
"Påskkäringen som flög vilse" av Anders Kristensson
"Efter vintern, innan sommaren" av Eva Persson
"En dag i Oscars Värld" av Ingegerd Granat
Christin avslutade med "Summertime" på trumpet, först med, sedan utan sordin.
Vårfika och ätmingel fick oss att stanna kvar en bra stund efter programmet.
Siv Burell
Skribenter med Göteborgshistoria
Lördagen den 3:e november blev verkligen en högtidsstund för den som är intresserad av Göteborgs historia och dess förgrundsfigurer.
Det var många som känt sig kallade till att få möta de stora publicisterna och vi hade verkligt goda föreläsare som gav liv åt dessa personligheter som satt en så stor prägel på Göteborg.
Lördagen började med kaffe och kaka som påminde oss om andra världskrigets budskap ”en Svensk Tiger”. Sedan var det dags för Vibeke Carlander att föreläsa om Torgny Segerstedt, stridens och hoppets redaktör.
Segerstedt visade torsdagen den 13 mars 1942 hur viktig yttrandefriheten är genom att publicera tomma spalter under rubriken ”I norska fängelser och koncentrationsläger”. Han var belagd med förbud att publicera sin artikel i tidningen. Torgny Segerstedt var huvudredaktör på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning från 1917 fram till sin död 1945. Om detta och mycket mer berättade Vibeke i sitt föredrag om denne fantastiske man.
Den pragmatiska madame dÉsperance, ett sorts medium från den här tiden blev ett kuriosum att ta med hem och ”Googla”på.
Människans behov är ju också timliga så därför åt vi pajer från den unga ”Annas Catering” som levererade skaldjurs-, köttfärs- och vegetariska pajer i transportabla värmeskåp. Det blev en jättegod lunch och alla var mätta och på hugget när Niclas Mossberg tog sig an Göteborgs Universitets demokratiarbete och en uppsats kring detta som Niclas arbetat med under lång tid. Många personer i dagens universitetsdjungel trädde fram här till allas fröjd och fromma.
Den här dagen blev verkligen ett stort bevis på att samarbete och marknadsföring är vägen till framgång. Västsvenska Författarsällskapet och Studieförbundet samarbetade.
Vad kan vi inte alla ha att förvänta oss i framtiden. Håll ögonen öppna!
Vid pennan:
Ingegerd Granat
Copyright © Västsvenska författarsällskapet All Rights Reserved