Årets författare

Årets författare


Priset Årets författare delas ut sedan 1955 då Bengt Anderberg blev dess förste mottagare. Bakom valet av pristagare, en författare/skribent verksam i Västsverige,  står en jury utsedd av Författarcentrum Väst (FCV) och Västsvenska Författarsällskapet (VFS). Prissumman är på 20.000 kr och möjliggörs med stöd av Göteborgs Stad.Johannes Anyuru - Årets författare 2017

Utdelning 24 januari 2018


De kommer att drunkna i sina mödrars tårar


Juryns motivering:

”Johannes Anyuru tilldelas priset Årets författare för en berättartekniskt avancerad roman i vilken hat och rädsla trasat sönder tid och rum. Människorna famlar vilset efter mening och identitet och några väljer katastrofen. De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är en mollstämd berättelse som oväntat utmynnar i hopp, kärlek, ljus.”


Priset delades ut på Författarcentrum Väst litterära After Work

onsdagen den 24 januari kl 17 på Göteborgs litteraturhus.


Läs mer här:

http://forfattarcentrum.se/arets-forfattare-i-vast-johannes-anyuru/Sara Hallström - Årets författare 2016

Utdelning 18 januari 2017


Jag vill att mina barn ska tillhöra


Juryns motivering:

”För en lågmäld och poetisk berättelse om vardag och kropp i omsorgens vårdande rum. Med ömsint och tydlig röst och bilder som dröjer sig kvar ställer dikterna viktiga frågor om närhet, avstånd och relationer.”


Priset delades ut den 18 januari vid Författarcentrum Västs invigning av litteraturåret 2017 på Göteborgs Litteraturhus.Lars Andersson - Årets författare 2015

Utdelning i januari 2016


De våra


Juryns motivering:

”Lars Andersson (…) för romanen De våra, en mycket rik och i ordets bästa bemärkelse svårkategoriserad roman.


I De våra vävs fiktion och fakta omärkligt samman, kriminalgåtan integreras med skildringen av en svensk småstad under andra världskriget, huvudpersonens sociala metamorfos ses i ljuset av idéer om rashygien och frenologi och det centrala flyktingmotivet pekar rakt in i vår egen tid.”


Lars Andersson tog emot priset – 20 000 kronor – Kulturnatta, på Författarcentrum Västs evenemang på Göteborgs Litteraturhus.


Anna Mattsson - Årets författare 2014

Utdelning 22 januari 2015

 

Ljusgatan


Juryns motivering:

Anna Mattsson får priset Årets Författare för en diktsamling där kärleken är ett ljus som gör det möjligt för ett blodomlopp att rinna in i ett annat blodomlopp, och där språket är den starkaste barriären mot våldet, oavsett om det härrör från Kambodjas politiska historia, eller sorgen från barndomens skogar. Ljusgatan är en kärlekshistoria, som varken värjer för brutala bilder av våld eller drömmen om att dansa i månskenet i en stat utan lidande.


Anna Mattsson är född 1966 och bosatt i Göteborg och Kambodja. Hon är författare, poet, dramatiker och översättare, fil kand. i litteraturvetenskap, filosofi och nordiska språk och har studerat khmer vid Royal University i Phnom Penh. 1988 debuterade hon med diktsamlingen Återvändo. Efter ytterligare två diktsamlingar kom den uppmärksammade romanen Alexandras rum (1994), som översattes till danska och färöiska, och som senare följdes upp i romanerna De ensammas hus (2004) och Vägar utan nåd (2006).


Utdelningen ägde rum den 22 januari 2015 på Café Hängmattan i Göteborg i samband med FCV:s invigning av det det litterära året 2015. Peter Nilsson presenterade Anna Mattsson och hennes författarskap. Ett brev från författaren, som tillfälligt bor i Kambodja, lästes upp av Kristin Bjarnadottir.


Jila Mossaed – Årets författare 2013

Utdelning 22 januari 2014


Ett ljud som bara jag kan


Juryns motivering

Priset går till Jila Mossaed för ett författarskap som med en allt större precision fortsätter att formulera exilens särskilda utsagoposition. Med ett språk som ibland hämtar inspiration från förislamska gestalter och allt oftare kännetecknas av pregnanta avskalade formuleringar, ger hon ord åt ett återkommande uppvaknande i främlingskap.

 

Jila Mossaed, född 1948 i Teheran, är författare och lyriker, bosatt i Göteborg. Hon har givit ut ett flertal diktsamlingar och två romaner på persiska. 1997 debuterade hon på svenska med diktsamlingen Månen och den eviga kon (Ordfront) och hon har därefter publicerat ytterligare fyra diktsamlingar, senast samlingen Ett ljud som bara jag kan (Lejd 2012). Hennes dikter har översatts till spanska, tyska, engelska och estniska.

 

Jila Mossaed framträder med uppläsningar på olika scener och har grundat och under ett flertal år engagerat drivit Författarcentrum Västs scen för tystade författare, Röst.


Utdelningen ägde rum 22 januari 2014 på Café Hängmattan i Göteborg.

Jila Mossaed läste ur sina dikter och FCV:s Litterärt kalendarium våren 2014 presenterades. Duoja med Sofia Wetteus på sång framträdde också.

 

Mikael Törnqvist - Årets författare 2012

Utdelning 23 januari 2013


Bokserien Bollkänsla


Juryns motivering:

Priset 2012 går till Mikael Thörnqvist som med stor kunskap skriver om fotboll, de ungas tankar och känslor och om dramatiken på och utanför idrottsplanen. Hans böcker fyller ett tomrum i barnbokslitteraturen, genom att sätta en fotbollsspelande flicka i centrum. Grunden är humanism och jämställdhet som han förmedlar med ett genuint och tonsäkert språk.


Mikael Thörnqvist är född 1962 i Göteborg och bosatt i Askim. Han är barnboksförfattare, journalist och litteraturvetare. Mikael Thörnqvist debuterade 2007 med första boken i bokserien Bollkänsla. Till den populära serien hämtar han inspiration från sin mångåriga erfarenhet som fotbollstränare. Flicklaget står i centrum i hans böcker och bidrar till en mer rättvisande bild av flickornas fritidsintressen i dag och i förlängningen en ökad jämställdhet och demokrati. Fotboll är den största idrottsgrenen bland flickor i Sverige, men detta uppmärksammas föga i fotbollsvärlden och i litteraturen.

 

Mikael Thörnqvist arbetar även som journalist, är medlem i Barnboksnätet och gör uppskattade besök i skolor och på fritidsgårdar för att engagerat berätta om journalistik och böcker.

 

Under prisutdelningen den 23 januari 2013 på Musikens hus i Göteborg berättade Mikael Thörnqvist om sitt författarskap. Under kvällen presenterades också vårprogrammet för Forum för poesi och prosa.


Carin Mannheimer - Årets författare 2011

Utdelning 1 februari 2012


Juryns motivering:

Priset går till Carin Mannheimer för hennes författarskap, där hon i sin journalistiska dramatik om sociala relationer och existentiella frågor i kollektiv skapat en angelägen teater som lever och berör. Aktuella samhällsfrågor visas fram med djup insikt, engagemang och fyndig humor. Hennes berättelser och färgstarka karaktärer har vi tagit till vårt hjärta.


Carin Mannheimer, född 1934 i Osby, är författare, dramatiker, regissör och TV-producent. Efter studier vid universitetet i Lund flyttade hon till Göteborg, där hon anställdes på Sveriges Televison. Hon har skrivit manus och regisserat uppmärksammade och omdebatterade teveserier och scenpjäser. Bland hennes mest uppskattade verk finns teveserien om skolan, Lära för livet (1970), om äldrevården i TV-serier som Solbacken: Avd. E (2003) och Svenska hjärtan (2005), en av hennes mest kända produktioner som sändes i fyra säsonger. Pjäsen Sista dansen (2008) om äldrevården blev en formidabel teatersuccé. I december 2011 fick pjäsen I sista minuten urpremiär på Göteborgs stadsteater, en komedi om vänskap och åldrande, och möttes av stort gensvar från publiken.


Under prisutdelningen den 1 februari 2012 på Musikens hus i Göteborg berättade Carin Mannheimer om arbetet med sina teveserier och teaterpjäser. Under kvällen presenterades också vårprogrammet för Forum för poesi och prosa.

 

Håkan Hellström - Årets författare 2010

Utdelning 2 februari 2011


Juryns motivering:

Priset går till Håkan Hellström för hans sångtexter och musik i förening och för hans suveräna artisteri. Hans expressiva texter, enkelt och öppet berättade från eget liv och vardagen, når oss ”som ett bultande hjärta”. Vi ser och hör och framför allt känner såväl livets glädje och fallgropar som det ömsinta betraktandet av medmänniskor och platser.


Håkan Hellström är född 1974 i Göteborg. Han debuterade för elva år sedan med den starka succén Känn ingen sorg för mig Göteborg. Därefter har han kommit med album efter album med influenser från många håll, se till exempel Det är så jag säger det med inspiration från en Brasilienresa. 2004 medverkade han i antologin Dikter i mitt hjärta. 2005 utgav han sina sångtexter i Håkan Hellströms Notbok.

 

Han har även tolkat andra trubadurers visor, en stor favorit är Evert Taube. I oktober 2010 utgavs det mästerliga albumet 2 steg från Paradise med många referenser till hemstaden Göteborg. Under 2010 medverkade Hellström på Bokmässan i samband med sin nya bok P.S. Lycka till ikväll. Hans texter och musik har det senaste året fått allt större lovord, såväl hos recensenter som hos publiken.


Under prisutdelningen den 2 februari 2011 på Musikens hus i Göteborg berättade Håkan Hellström om sina texter och sin musik.

Prissumman är på 25 000 kr och till den bidrar Göteborgs stad.


Tidigare pristagare från starten:


2009 Mattias Andersson

2008 Elin Boardy, Linn Hansén, Olivia Bergdahl

2007 Peter Nilsson

2005 Lucia Cuclev

2004 Wil Danbratt

2003 Hebert Abimorad

2002 Annbritt Ryde

2001 Lina Ekdahl

2000 Erik Andersson

1999 Per Planhammar

1998 Gun Ninnisdotter

1997 Birgitta Stenberg

1996 Maj Danelius (aktiv medlem i VFS)

1995 Robert Kangas

1994 Karin Bellman

1993 Ragnar Strömberg

1992 Ellen Mattson

1991 Sune Örnberg

1990 Marie Hermansson

1989 Gunnar D Hansson

1988 Bo Sigvard Nilsson

1987 Ingen utdelning

1986 Claes Hylinger

1985 Anders Weidar

1984 Magnus Hedlund

1983 Arne Lundgren

1982 Mona Kalin

1981 Märta Weiss

1980 Karl-Axel Häglund

1979 Hans Pettersson (aktiv medlem i VFS)

1978 Evert Lundström (aktiv medlem i VFS)

1977 Mona Back och Rolf Fridholm

1976 Astrid Pettersson och Erik Anderson

1975 Lennart Dahl

1974 Sonja Åkesson

1973Eric S Alexandersson

1972 Anderz Harning (aktiv medlem i VFS)

1971 Jan-Eric Palm

1970 Gunnar Adolfsson

1969 Ove Allansson

1968 Eino Hanski

1967 Gunnar Möllerstedt

1966 Ebba Lindqvist

1965 Arne Lundgren

1964 Anna Greta Wide

1963 Margit Holmberg

1962 Carl Axel Moberg

1961 Helge Jedenberg

1960 Sigurd Dahlöf

1959 Bojan J:son Liljeson

1958 Elis Elmgren

1957 Bertil Gedda

1956 Kjell Hjern

1955 Bengt Anderberg